Nem adok hatásvadász címet ennek a Valentin-napi cikknek.

Emlékezés a szeretetről — a Valentin-nap margójára

Szia kedves Olvasó!

Gondoltam hozok egy rövid gondolatmenetet a Valentin-napról, ha már mindenki szeretet-lázban ég. Remélem azért, a többi nap is ekkora a tűz. A szeretet körül forog a Föld, dobog a szív, kel a Nap. Hogy a “jó” vagy a “rossz” nevében, egy biztos: fontos hajtóerő az emberiség életében. Ha a Bálint-nap eredetére vagy kíváncsi, a Wikipédia mindent elmond. Ha pedig egy új perspektívára éhezel, remélem, fel tudsz valamit markolni itt útravalóként.

A szeretet/szerelem nyelvén
Leginkább talán a párok vannak fókuszban, mégis azt gondolom, mindenféle és mindennemű szeretet a kategóriába sorolandó. De főleg a feltétel nélküli. Az elfogadás egy fontos pillére ennek, ami a társadalmi nyomástól, elvárásoktól mentes érzelmi egységen alapszik. Hogy úgy fogadom el a másikat, ahogy van, és nem csak mondom, hanem teszem is: hagyom létezni, teljes önvalójában, szabadon. Szerelem, szeretet, család, barátok, közösség. Beszélni a saját, és egymás szeretetnyelvét. Ajándék, minőségi idő, érintés, szavak vagy segítség? Mindben kifejezhető. De hogy értsük is a másikat, nem árt a közös nyelv, és nem “svédül”, és “angolul” kezdünk el egymáshoz beszélni. Ha érted mire gondolok. 🙂

A képre kattintva találsz egy szeretetnyelv tesztet. Töltsd ki, te és a szeretteid is,
hogy tudatosabb szintre emelhessétek az adok-kapok körforgását.

Önszeretem magam
A self-care, vagyis öngondoskodás most igazán trendi téma, főleg a karantén-időszakban vált nagyon felkapottá. Amikor az ember már semmit nem tud csinálni, akkor azért csak magára fanyalodik. Viccet félretéve, fontos szerepet játszik a test és lélek közti összhangban a magunkra való odafigyelés. Ennek köszönhetően hallod meg a belső hangod. Legyen az sport, egészséges táplálkozás, egy kis hedonizmus, olvasás, kirándulás, természetjárás vagy beauty rutin, ami nálad szóba jön, mind-mind beépíthető az önszeretet-ciklusodba. Töltsd fel magad, hogy másokat is feltölthess. És töltsd fel magad, mert megérdemli a tested és a lelked is. Ajándékozd meg magad, ha egyedül érzed magad, azért. Ha boldognak, azért. Ha csak úgy, mert kedved van, azért.

Anti-valentin
Valami ellen küzdeni, nem az igazi. ValamiÉRT, az más. A rebellis én, egyedül a világ ellen, azért csak sejtet valami háborgást a szervezetben. És nem, nem a tegnap este benyomott bonbon a ludas, hanem egy lelki eredetű kiáltás. Ha te is kampányolsz a Valentin-nap ellen, gondold át, mi taszít benne ennyire drasztikusan? És ne másokra gondolj, ne kívülre helyezd, hanem a saját érzelmeid vizsgáld meg őszintén. Mi zavar? Békésen is lehet vele együtt élni: interpretáld saját értelmezésben, lásd meg a szépségét az ünnepnek. Idd a kedvenc italod, edd a kedvenc ételed, lepd meg magad egy kis én-idővel, vagy néhány újdonsággal, gyújts egy gyertyát a forró fürdő szélén vagy járj egy nagyot a természetben. Nem kell, hogy a pénzköltésről szóljon, ha nem akarod. 

Ne az egyetemes igazságot keresd, nem fogsz két ugyanolyan véleményt találni. Mindenkinek megvan a sajátja, a valahova-tartozás egyik fontos alapja ennek megosztása. Mégis azt mondom, indokot találni ünneplésre, jó dolog, és kell is: megállni egy perce, egy napra, és örülni a pillanatnak, egymásnak és hálát adni mindazért a szeretetért, ami körülvesz. Olyan nincs, hogy nem vesz körül. Olyan van, hogy nem látod. Ugyanis amíg az ember önmagával nem ápolja a kapcsolatot, és kívülről keresi a hiányok forrását, bizony nehéz befogadni bármit, ezen pedig a traumák (és feldolgozásuk) sem segítenek. Ehhez egy mély megértésre, elfogadásra és őszinteségre van szükség a tükör előtt, meg némi hitrendszerbeli átdolgozásra.

Te, aki olvasod, és úgy érzed, nem vagy elég, nem vagy szerethető: nem az anyagi értékeid és az elért sikereid határoznak meg. Önmagadban vagy érték, hogy megszülettél. Hogy létezel. És jogod van boldognak lenni, szeretni, és szeretve lenni. Bárki, bármi, bárhol vagy a világban. Megérdemled.

Kívánom, hogy legyen boldog a Valentin-napod, de ne a hype miatt. Csak úgy!

puszi,

NE VÁRJ HOLNAPIG!
További részletekért vedd fel velem a kapcsolatot.

Csatlakozz a MONOLÔG közösséghez!

Egy kattintással juthatsz exkluzív programokhoz és önfejlesztő tartalmakhoz. Iratkozz fel, és kerülj képbe, mikor indulnak új sessionök.

Feldolgozás alatt…
Sikeresen csatlakoztál a MONOLÔG közösséghez!

A gomb megnyomásával hozzájárulsz az e-mail címed megadásához az oldal tulajdonosa, MONOLÔG METHOD számára, valamint a Mailchimp rendszerén keresztüli marketing tartalmak, újdonságok és egyéb levelek fogadásához. A leiratkozás gombot az érkező levelek alján találod.

Ajkai Mó
hello@monologmethod.com
monologmethod.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s