A lényeg nem a betarthatatlan fogadalmak kibíromságában rejlik.

Mielőtt valami új kezdődik, az előző időszakot szükséges lezárni, hiszen e nélkül nem tud megérkezni az új. Hogy ezt ünnepléssel, elengedéssel, rituáléval, sírással vagy egy egyszerű átkeretezéssel teszed meg, az természetesen a helyzet súlyától is függ, azonban bármelyik verzió lehetséges. Egyedül vagy közösségben? Nincs konkrét megoldókulcs, csak egyéni megélések, befele figyelés és beszélgetés önmagaddal. Ez a monológ.

2021-ben akadt nehézség bőven, ebben talán egyetérthetünk. Most, hogy újult energiával vágsz neki 2022-nek, magad mögött hagyva a tavalyi év súlyát, gondoltam hozok néhány én-idős, hatékonyságnövelős tippet és jó szokást, a „fresh start”-hoz. 

  1. Kelj fel időben. Természetesen a saját biológiai ritmusodhoz igazítva. Gondold végig, mi az az időpont, amivel elégedett vagy és teljesíthető. Így sikerélményként könyveled el, ráadásul produktívabb leszel és még magadra is marad időd.
  2. Írj napi és heti to-do listát. De vigyázz, ne vállald túl magad. Érdemes előbb a hetivel kezdeni, majd azt lebontani napi teendőkre, így a határidős vállalások is elkészülnek, te sem fogsz túlórázni és stresszelni. Az írás ráadásul szuperjól ki tud kapcsolni. Vedd bele a munkát, házimunkát, szabadidős programokat és énidős tevékenységeket is.
  3. Amit csinálsz, arra figyelj. Tudatosan oszd be az időd, de hagyd meg magadnak a rugalmasságot és a változtatás lehetőségét. Fontos a jelenlét gyakorlása, hogy ne máshol járjanak a gondolataid, mint ahol épp vagy. Erre egy remek és egyszerű gyakorlat az érzékeidre való koncentrálás: Figyelj, mit látsz, merülj el benne. Mit hallasz magad körül? Érints meg valamit, és érezd az textúráját. Lepd meg magad egy kis finomsággal és olvadj bele az ízébe. Látod? Ki is kapcsoltál egy 10-15 percre, ráadásul fókuszáltabb leszel, mint valaha.
  4. Igyekezz tartani a reggeli/ebéd/vacsora idejét. Az emésztőrendszerednek is jót teszel és a napi beosztásod meghatározását is megkönnyíti, ha vannak fix pontjaid. Így kevésbé csúszhat a napod.
  5. Legyen reggeli és esti rutinod. Hogy ez most szépségápolás, mozgás, olvasás, séta, vagy egyéb kreatív tevékenységet is magába foglal, az teljesen rád van bízva. A lényeg: csinálj valamit minden nap, amit kizárólag magadért teszel.
  6. Feküdj le időben. A szervezet számára fontos hormonok termelődnek az éjfél előtti alvás során, ami segít regenerálni a tested. Úgyhogy 22:30-kor legkésőbb lámpaoltás!

+1 Igény szerint tarts detoxot. Az állandó jelenlét éberséget szül, és stresszeli a testet és a lelket is. Ha úgy érzed, túl sok az inger, kezdd a képernyőidőd csökkentésével vagy néhány napra teljes elhagyásával a böjtöt. Majd lepd meg a szervezeted egy hetes minimalista étkezéssel.

A lényeg nem a (egyénileg) betarthatatlan fogadalmak kibíromságában rejlik, hanem az állandó fejlődni vágyás igényében és a mértéktartás szükségességében. Ismerd meg előbb önmagad: mi a célod, mik az igényeid, erősségeid és gyengeségeid. Ez az erőmerítés talán ilyenkor a legkönnyebb a kollektív motiváció jegyében. De ne csüggedj, bármikor belevághatsz, hogy megváltoztass egy rossz szokást, vagy akár rátalálj önmagad legjobb verziójára.

Akkor sem lesz minden tökéletes, de jusson eszedbe: az nem a valóság. A tökéletesben nincsenek érzelmek, feltétel nélküliség és őszinteség. Az igaziban van a felvállalás, a szeretet és a fejlődés.

NE VÁRJ HOLNAPIG!
További részletekért vedd fel velem a kapcsolatot.

Csatlakozz a MONOLÔG közösséghez!

Egy kattintással juthatsz exkluzív programokhoz és önfejlesztő tartalmakhoz. Iratkozz fel, és kerülj képbe, mikor indulnak új sessionök.

Feldolgozás alatt…
Sikeresen csatlakoztál a MONOLÔG közösséghez!

A gomb megnyomásával hozzájárulsz az e-mail címed megadásához az oldal tulajdonosa, MONOLÔG METHOD számára, valamint a Mailchimp rendszerén keresztüli marketing tartalmak, újdonságok és egyéb levelek fogadásához. A leiratkozás gombot az érkező levelek alján találod.

Ajkai Mó
hello@monologmethod.com
monologmethod.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: