Mindig van választásod!

A világnak millió törvénye van, amik kőbe vésettek, netalántán betanult viselkedésformákra épülnek. Azonban ahogy a társadalomban boldogulunk, alkalmazkodunk, élünk és kommunikálunk, csak egy része az egésznek. Dan Millman – Erre születtél című könyve sok igazságot rejt magában. Bár egy jó része a könyvnek a numerológiára épül, azért önismereti finomságnak sem utolsó. Akadnak benne bőven tanulságok. Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy az univerzumunknak is megvannak a saját törvényei, amik a mi kiteljesedésünket és fejlődésünket szolgálják. Ha ebben konkrétan nem is hiszel, akkor önismereti szempontból ajánlom ezt a bejegyzést.

***

Két fajta gondolkodási típus létezik. A tudatos, és az áldozati. Mindkettő valósága igazi, de csak az egyik verzióval tudom elérni mindazt, amire vágyom. Kifejezetten kerülöm azt a kifejezési módot használni, amiben azt állítom, hogy emberként vagyok ilyen vagy olyan. Miért? Mert mindig van lehetőségem, egyik vagy másik gondolatisággal azonosulni. Vajon melyikkel itatom át döntéseimet, esetlegesen megalkuvásaimat? Itt minden azon múlik, milyen mintákat hoztam, tanultam és tapasztaltam, illetve mennyire vagyok képes tudatosan a jelenben lenni. Ugyanis gondolkodóként, ha tudatos vagyok, képes vagyok felmérni, hogy a döntéseimben jelen van az ok-okozat, következmény, és a nem döntés is döntés, ami vagy tetszeni fog, vagy nem. Ha áldozatként gondolkodom, átadom magamat, igazából bárminek, amit erősebbnek érzek önmagamnál. Feladom a hitem abban, hogy hatásom van életem alakulására. Ez arra késztet, hogy feltegyem a kezeim, ne vállaljam a felelősséget, és minden nekem nem tetsző szituációba morogva, nem szeretve menjek bele mégis, mert „nem”-et mondani képtelen vagyok. Hiszen “minden rossz, és mindenki hibás, rajtam kívül”. Röviden felvázolva: az egyik gondolkodási móddal megtudom teremteni a kívánt jövőm, míg a másikkal csak történik. Nem tudom, hol kezdjem a változást? Van egy mondat, ami elindít:

Ha kellemes, ha nem, mindig,
minden szituációban van választásom.

Most jöjjenek Dan Millman – Erre születtél c. könyvének összegyűjtött gondolatai a választás törvényéről.

Az élet legalapvetőbb választása, hogy kinyílok, vagy bezárkózom-e? Hiszen mindig hatalmamban áll eldönteni, milyen irányban haladjak tovább. Hogyan élem az életem? Elsősorban az ösztönök és az alkalmazkodás révén. Mindennapjaim döntések sorozatából állnak, ami a szabad akarat folyamatos gyakorlását jelenti. Ha tiszta az elmém, jelentős döntéseket vagyok képes meghozni. Ezt azonban a körülményeim befolyásolhatják. A pénz, illetve más fizikai feltételek korlátozhatják lehetőségeimet. A választás törvénye azonban arról szól, hogy hatalmamban és felelősségemben áll egész életem során megválasztani, hogyan reagálok a körülményeimre.

Előfordul, hogy úgy érzem, nincs más lehetőség. Természetesen mindig van, és ha felismerem azt, hogy minden döntés bizonyos következményekkel jár, képes leszek tudatosan dönteni. Az már tőlem függ, hogy a könnyebb vagy a nehezebb utat választom. Minél kevesebb a torz vagy cselekedeteimet korlátozó hiedelem, annál több lehetőség jelenik meg előttem a tudatom által. Fontos, hogy bízzak tudatalattim intuitív üzeneteiben. Legyen az egy tapasztalás, egy személy vagy álom, egy tanulási folyamat, amire szükségem van, mert általuk fejlődhetek. 

Például, ahelyett, hogy azon merengek, vajon a helyes utat követem-e? A megfelelő személlyel élem-e az életem? Vagy megfelelő állás az enyém? Felismerhetem, hogy én magam választom a körülményeim, és én döntök a környezetemben lévő emberekről is. Ha elfogadom a döntéseim, felelősséget vállalok az életemért, nem fogom többet tehetetlennek és erőtlennek érezni magam. Leginkább a kreativitás és önkifejezés területei azok, ahol módomban áll eldönteni, hogy megnyílok-e, vagy önmagamba fordulok, illetve, hogy építek, vagy rombolok. Hiszen mindannyian rendelkezünk kreatív életenergiával – ez az erő áll rendelkezésemre ahhoz, hogy kifejezzem önmagam. S kizárólag tőlem függ, hogy pozitív vagy negatív dolgokat teremtek.

Vagy kreatív módon teremtünk, vagy negatív módon.

A kreatív energia árad és rendelkezik egy sürgető, dinamikus erővel, aminek mindenképp meg kell nyilvánulnia. Ez egy kétélű fegyver, amit, ha nem használok fel konstruktív célokra, destruktívan fog megnyilvánulni. Amikor blokkolt állapotban van ez az energia, feszültség keletkezik, amit érzelmi vagy testi tünetek formájában tapasztalok meg. A teremtés példái közé tartoznak többek közt a különböző művészeti ágak – a zene, a festészet, a szobrászat, a próza- és drámaírás, stb. De megjelenhet a gyermeknevelésben, a növény- és állatgondozásban, gyógyításban, vagy akár a belsőépítészetben is. Rajtam múlik, hol és hogyan kamatoztatom. A blokkolt kreatív energia extrém helyzetben függőségek formájában is megmutatkozhat, mint dohányzás, alkohol vagy drogproblémák, esetleg túlzásba vitt étkezésként vagy szexualitásként is levezetődhet. Azonban, ha felismerem, hogy bizonyos szinten én választom meg a kreatív energiáim megnyilvánulási formáit, megtanulhatom, hogyan tereljem azokat inspiráló, segítő mederbe, az önbüntetés helyett. Nem számít, hogy ezek az energiák a múltban blokkolva voltak-e vagy sem, a választás képességével megtörhetem őket, így pozitív, életigenlő módon fejezem ki a továbbiakban a bennem lévő érzelmeket és kreativitást.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s