Hogyan legyél rugalmas?

A világnak millió törvénye van, amik kőbe vésettek, netalántán betanult viselkedésformákra épülnek. Azonban ahogy a társadalomban boldogulunk, alkalmazkodunk, élünk és kommunikálunk, csak egy része az egésznek. Dan Millman – Erre születtél című könyve sok igazságot rejt magában. Bár egy jó része a könyvnek a numerológiára épül, azért önismereti finomságnak sem utolsó. Akadnak benne bőven tanulságok. Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy az univerzumunknak is megvannak a saját törvényei, amik a mi kiteljesedésünket és fejlődésünket szolgálják. Ha ebben konkrétan nem is hiszel, szimplán önismereti szempontból is ajánlom, hogy olvasd tovább ezt a bejegyzést.

***

Tegnap reggel történt, hatalmas fájdalomra ébredtem. Beállt a nyakam. Ritkán szokott, de akkor nagyon, olyan könnyekig hatolóan. Most is így. Nyomkodtam, nyomkodtam, de nem múlott a nyilalló érzés. Végül, nagy nehezen visszaszenderedtem, de még álmomban is olyan képek jöttek, ahol nem tudtam a fejem mozdítani a görcstől. Úgy tűnik, ez egy ilyen nap. Nyakas vagyok. Az élet édes iróniája: mikor máskor történhetett volna ez, ha nem a napon, amikor egy masszázzsal kapcsolatos fotózásra készülünk a férjemmel. Értem én a humort – csak nem szeretem, ha fáj.
A nyakam beállta nem véletlen. Hiszek abban, hogy a test jelzéseit a fizikai szintű vizsgálat mellett, lelki és szellemi szemszögből is érdemes nézni. A makacsság, a tartás, a rugalmatlanság mind olyan hívószavak, amiken érdemes elgondolkodni: „vajon hol jelennek meg ezek a tulajdonságok az én életemben?” Ekkor került újra a kezembe Dan Millman – Erre születtél című könyve. A bejegyzésben a RUGALMASSÁG TÖRVÉNYE kerül a középpontba, és annak fontos mondanivalói, saját gyűjtésben.

Ha rugalmas vagy, megtanulhatod egyenlő jelenségnek látni és érezni  a napsütést és az esőt, a forróságot és a hideget.


A rugalmasság = a jelen helyzet aktív felhasználása, miközben hatékonyan küzdesz meg a nehézségekkel. Ahogy Robert Frost mondja: “Mindig tedd magadévá azt, amit el kell fogadnod. Öleld magadhoz és fordítsd a javadra.” Ahelyett, hogy mereven ellenállsz a jelen pillanatnak, elfogadod azt. Elfogadod önmagad, embertársaid és az adott körülményeid. Ez nem passzivitást, belenyugvást, igazságtalanságot vagy áldozatszerepet jelent. Inkább éber és befogadó tudatállapotot. Nem csak együtt úszol az árral, hanem hasznosítod annak energiáit. Például, ha szél támad, nem ellene mész, hanem szélmalmokat építesz és a saját javadra fordítod. Fontos tudnod, hogy a világban jelen vannak az örömök, a fájdalmak és az igazságtalanságok. Az idea elengedésével, hogy minden tökéletes, egy stresszhelyzetnek vethetsz véget, ugyanis nem akadályoz többé a gondolkodás merevsége.

A törvény emlékeztet, hogyan terjeszd ki a látóköröd önmagadon túlra. Hiszen minden egyes történés, lehetőséget kínál, hogy megerősítsd magad szellemileg. Ha az elme ellenáll, feszültség keletkezik. Ha a nehézségeket potenciális tanításként éled meg, az oldja a benned felgyülemlő stresszt. Ahogy minden lehetőségben ott a probléma, úgy minden problémában ott a lehetőség.


Uram, adj nyugalmat, hogy elfogadjam azokat a dolgokat, amelyeket nem tudok megváltoztatni; adj bátorságot, hogy megváltoztassam, azokat, amelyeket megtudok változtatni; és adj bölcsességet, hogy felismerjem a kettő közti különbséget.A rugalmasság a pozitív oldal tudatos előtérbe helyezésére koncentrál, úgy, hogy az ember a valóság teljes tudatában van. Amikor tökéletesen elfogadod azt, ki vagy, kivel vagy, és mit teszel az adott pillanatban, miközben tanulsz, fejlődsz és hatékonyan kezeled a helyzeteket. Alkalmazkodj a vízhez hasonlóan: vedd fel a „tárolóedényed” formáját, azaz a jelen pillanatét. Ezáltal megnyílsz az életre, és minden lehetséges. Ahelyett, hogy elkerülnéd a történéseket, képes leszel megélni az örömöt és a bánatot is. 


Ha megszabadulsz az ellenállástól, elsajátíthatod a tiszta boldogság művészetét.

Ez nem azt jelenti, hogy belenyugvó alázatosságot vagy passzív tűrést kell tanúsítanod. Nem hatsz ellenük, inkább felhasználod ezt az erőt saját javadra, miközben kijelölöd a határaid és igényeid. 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s