Szerethetőség és “szépséghibák” a tökéletesség kultuszban

HVG 26. számába készült velem interjú a külső-belső szépségápolásról és megőrzésről, olyan fantasztikus és elismert beauty szakemberek mellett, mint Feller Adrienne és Varga Erika. Nagyon izgalmas anyag lett a szépség és a lélek kapcsolatáról, azonban úgy gondoltam, mivel annyi információ van még benne, amit megosztanék, tíz napon keresztül publikálom Dobos Emese, a HVG újságírójának egy-egy hozzám intézett kérdését, a MONOLÓG programhoz kapcsolódóan.

A médiában is megjelenő „fogadd el magad” hangok, így akár az időtlen szépségideálok, a tökéletlenség, a szépséghibák elfogadása (és éljenzése) mennyire hangsúlyosak manapság?

Szerintem egyre nyitottabbak vagyunk hibáink megmutatására, ami egyébként pozitív tud lenni a tökéletességi kultusz ellenére. Amennyiben tényleg az önelfogadásról szól, és nem arról, hogy külső forrásokból keressünk megerősítést. Ezért hangsúlyozom szüntelen a belső rend fontosságát. Amennyi pozitív hatása van a média által sulykolt „fogadd el magad” kampányoknak, negatív hatása is lehet. Rengeteg frusztrációt tud okozni egyéni szinten, ha képtelenek vagyunk elfogadni önmagunkat. Ez ugyanis nem csettintésre működik. Akkor jön az önvád mókuskereke, ahol a saját értékeinket, és képességeinket kérdőjelezzük meg újra és újra. Fontos, hogy ne csak a felszólítás történjen meg és pozitív példák mutatása. A médiumok felelőssége a közvetítés, ebbe pedig a megoldásorientált edukáció is beletartozik, szakértők segítségével.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s