Hogyan változott az elmúlt időszakban az, ahogy a szépségre tekintünk

HVG 26. számába készült velem interjú a külső-belső szépségápolásról és megőrzésről, olyan fantasztikus és elismert beauty szakemberek mellett, mint Feller Adrienne és Varga Erika. Nagyon izgalmas anyag lett a szépség és a lélek kapcsolatáról, azonban úgy gondoltam, mivel annyi információ van még benne, amit megosztanék, tíz napon keresztül publikálom Dobos Emese, a HVG újságírójának egy-egy hozzám intézett kérdését, a MONOLÓG programhoz kapcsolódóan.

Hogyan változott az elmúlt időszakban az, ahogy a szépségre tekintünk, milyen tendenciák, megközelítések kerültek előtérbe és tűntek, halványultak esetleg el?

Rengeteg információ ér minket, nap, mint nap, ami az emberi természetből fakadóan két dolgot eredményezhet:
1. Megnő az igényünk az igazi, valódi, autentikus szépségélményre és ezt az irányt követjük az életvitelünkben is. Ezzel együtt nagyobb érdeklődést mutathatunk a természetes cikkek iránt, és a külsőség sem válik központi kérdéssé a mindennapokban.
2. Vagy ellenkező esetben megpróbálunk azonosulni ideálunkkal, így az elérhetetlen szépséget választjuk. Ezzel az a gond, hogy életszerűtlen elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Mindannyiunknak szüksége van valakire, akire felnézhetünk, ezért isteni tulajdonságokkal ruházzuk fel az illetőt. Viszont nem mindegy, hogy ez a valaki az anyukánk, a tanárnőnk vagy esetleg egy közismert személy. A szép emberekhez előbb kötünk pozitív tulajdonságokat, így azonnal tökéletesnek, megbízhatónak és kedvesnek tituláljuk őket, így ehhez a tendenciához viszonyítjuk saját magunkat. A kérdés az, hogy ebből kiindulva, érezhetjük-e valaha azt, hogy igazán jók vagyunk? Az internet kora előtt is voltak jól ismert példaképek. Azonban ma a tömérdek kozmetikumnak, a szépségipar különböző ágazatainak és a plasztikai sebészetnek köszönhetően, bárki számára elérhető a megálmodott báj. Ezért fontos, hogy rátaláljunk saját értékrendünkre, öntudatunkra és megtudjuk különböztetni a valóst a valótlantól — hogy hiteles és tudatos döntéseket hozhassunk.
Trendek vannak, mindig is voltak, lesznek. Az, hogy ez milyen gyorsan változik, ördögi kör, és a piac résztvevői szabályozzák. A szépség az egyik legjövedelmezőbb iparág. Az állandó újdonságok és reklámok stimulálják az agyunkat, még akarunk abból a jó érzésből, ha csak néhány másodpercig is tart, de kell. Mondhatni, inkább materialista világot élünk most, de véleményem szerint, nekünk, fogyasztóknak van akkora hatalmunk, hogy alakítsunk ezen. Amíg elhisszük, hogy a csodatermékek változtatják meg az életünk, csalódni fogunk. A termékek lehetnek közvetett eszközök, azonban a mi hozzáállásunkon, tudatosságunkon és kitartásunkon múlik minden. Ahhoz, hogy tartós változást érjünk el, először belül kell rendet tenni, utána tudunk kívül is. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s